Hormipalo Hypönniemellä

Hiilloksella olevan uunin hormissa syttyi sunnuntaina iltapäivällä palo Rääkkylän Hypönniemellä.

Talon asukas havaitsi uunia karhoessaan poikkeuksellisen voimakkaan vedon, joka voimistui hormipaloksi. Hälytys tehtiin hieman ennen kahta iltapäivällä.

Pelastuslaitoksen henkilöstö valvoi, että tuli paloi hormissa loppuun turvallisesti eikä levinnyt muualle rakennukseen. Hormipaloa ei voi sammuttaa vedellä uunin rikkoutumisvaaran takia.

Omakotitaloa oli lämmitetty normaaliin tapaan, ja se on nuohottu vuosittain.

– Toisinaan hormipalo syttyy täydessä palamisen vaiheessa, joskus vasta näin uunin ollessa jo hiilloksella. Poltettavat puut olisi hyvä tuoda jo vuorokautta aiemmin kuivumaan sisälle, sillä näin kostean kesän jälkeen palamisjätettä voi kertyä tavallista enemmän hormiin kun puut eivät ole täysin kuivia. Nuohottava on vähintään kerran vuoteen, Rääkkylän paloasemalta kerrotaan hormipalojen ehkäisykeinoksi.

Nuohooja käy maanantaina tarkastamassa uunin, arvioiden mitä korjaustoimenpiteitä se vaatii ja voiko sitä lämmittää ennen mahdollisia korjauksia. Hormipalojen seurauksena lämpölaajeneminen usein halkaisee hormin.

Vastaa