Liperissä vauvat vähissä

Liperin asukasluku on laskenut kuluvan vuoden aikana jopa yli sadalla. Tilastokeskuksen ennakkoväkiluvun mukaan heinäkuussa Liperissä oli 12 203 asukasta, kun vielä viime vuoden lopulla liperiläisiä oli 12 311. Alimmillaan, alle 12 200:ssa, luku kävi kesäkuussa.

Väkiluvun tippuminen selittyy pitkälti sillä, että kesään mennessä vauvoja on syntynyt vain 45 kappaletta. Samaan aikaan pitäjässä on nukkunut pois jopa 78 asukasta.

Viime vuosina leipäpitäjässä on syntynyt noin 140 lasta ja kuollut 100-130 henkilöä.

Vuosina 2012–2013 leipäpitäjässä asui lähes 12 400 ihmistä. Kuntien välinen nettomuutto on ollut miinuksella vuodesta 2013 saakka.

– Jokaisella toimialalla on mietittävä tätä. Miten nuoret ja opiskelijat saataisiin kiinnittymään Liperiin? Kerralla notkahdusta ei korjata, kunnanjohtaja Hannele Mikkanen huomioi.

Lääkkeiksi tilanteeseen hän listaa tonttikampanjat. Lasten hankintaa lisääviä vauvarahoja tai muita porkkanoita pitäjässä ei ole mietitty.

– Haluaisimme kannustaa aitoja pidempiaikaisia valintoja, Mikkanen korostaa.

Rääkkylässä asukasluku on liikahdellut tänä vuonna aallon lailla. Heinäkuussa rääkkyläläisiä oli tilastokeskuksen ennakkoväkiluvun mukaan 2261, joka on jopa yhden enemmän kuin tammikuussa. Määrä on kuitenkin muutamia vähemmän kuin viime vuoden lopulla.

Tilastoihin on kirjattu jo seitsemän syntynyttä vauvaa, kun samaan aikaan kuolleita on ollut vain 18.

Vastaa