Kirkonkylän kehittämisestä kuntalaisaloite

Kymmenen tunnettua liperiläistä henkilöä on tehnyt kunnanhallitukselle aloitteen kirkonkylän kehittämisestä. He haluavat pysäyttää kirkonkylän alamäen ja esittävät samalla kehittämiskohteita, joilla kehityksen suunta saadaan käännettyä.

Aloitteessa todetaan muun muassa lukuisat liikkeiden lopettamiset ja kunnan palveluiden hajauttaminen sekä jo toisen kunnantalon sulkeminen. Kirkonkylälle kaivataan myös ravintolapalveluita. Ylämyllyn uuden liikekeskuksen pelätään kiihdyttävän palvelukatoa. Myös rakentamiseen ja tyhjien tilojen käyttöön sekä ranta-alueiden hyödyntämiseen toivotaan uutta puhtia.

Allekirjoittajien mielestä koulukeskus pitää säilyttää ja saneerata. Siirto Ylämyllylle olisi takaisku kirkonkylälle ja kallis kunnalle. Makasiinin ja meijerin ranta-aluetta halutaan kehittää suunnittelukilpailun avulla niin asukkaille kuin matkailijoille.

Myös kirkonkylän Keskustie kaipaa kunnostusta. Käyttöä olisi infopisteille ja päivitetyille opasteille. Allekirjoittaneet ovat huolissaan tyhjillään olevista rakennuksista. Niille pitäisi löytää käyttöä. Kunnanviraston paikka on kirkonkylällä.

Kirkonkylän ilmettä pitäisi kehittää yhteistyössä asukkaiden ja yrittäjien kanssa. Nuorten palvelut voisivat olla koulukeskuksen yhteydessä. Kirkonkylällä tarvitaan myös uusia kerros- ja rivitaloja. Hissikerrostalolle olisi tarvetta.

Kirkonkylän suunnitteluryhmän jäsenet ovat laskeneet kustannusarvioita, joista kalleimmat ovat koulukeskuksen saneeraus, viisi miljoonaa euroa, ja Keskustien korjaus, 0,5 miljoonaa euroa. Muut kustannukset ovat suunnittelukustannuksia ja niiden taso vaihtelee kymmenien tuhansien eurojen mittakaavassa.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet Eero Reijonen, Tarmo Nenonen, Juha Kosonen, Arto Romppanen, Jarmo Hämäläinen, Matti Hämäläinen, Martti Jormanainen, Pentti Kuokkanen, Seppo Nissinen ja Tero Kuittinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *