Siili seikkailee hämärässä
Illan hämärtyessä voi piharuohikosta kuulua kevyttä suhinaa ja oikein tarkkakorvaisille pienten tassujen tepastelua. Siellä voi olla piikikäs kaverimme siili yöllisellä ruoanhakureissullaan. Vaikka siiliä ei saa lemmikiksi ottaa, voi moni oman pihasiilinsä sellaiseksi mieltää. Siilejä ruokitaan ja innokkaimmat siilifanit tekevät tälle kaikkiruokaiselle nisäkkäälle pesiä sekä talvehtimislaatikoita.
Siilien hoitoon erikoistuneen maakunnallisen Tuupassiili ry:n hallituksen puheenjohtaja Paula Niemeläinen opastaa, että pihalla vierailevaa siiliä voi ruokkia tarvittaessa koko kesän ajan. Varsinkin loppukesästä emostaan vierautetut poikaset saattavat hamuilla pihapiirissä apetta talvikuntoon pääsemiseksi.
– Jos on kuiva kesä, voi siilillä veden ja ravinnon saaminen olla hankalaa. Ruoaksi sopii kissan märkäruoka tai kissojen ja koirien raksut turvotettuna. Veden puute on kuitenkin merkittävämpi ongelma siilillä, joten sitä voi olla tarjolla koko ajan, Niemeläinen neuvoo.
Niemeläinen korostaa, että maitoa ja kalaa ei siileille saa tarjota.
Pihatyöt siilien vaarana
Kesäisin siilin kohtaloksi voivat koitua kuivuuden lisäksi pedot, mutta myös eräs ihmisten arjen apuri.
– Robottiruohonleikkuri on siilin kannalta todella paha, koska se nousee kerälle kääriytyneen siilin päälle. Toisena vaaratekijänä on trimmerin käyttö. Koska siilit nukkuvat heinikossa päivisin, niin olisi hyvä varmistaa ennen trimmausta, ettei siellä pusikossa ole siilejä, mainitsee ylämyllyläinen siiliharrastaja Sanna Härkönen.
Jos havaitsee loukkaantuneen siilin, on se ensimmäisenä nostettava turvaan ja lämmitettävä sitä esimerkiksi lämpimän veden avulla.
– Siilin kylmyyden tuntee helposti sen mahasta. Lämmityksen jälkeen voi tarjota esimerkiksi hunajavettä. Jos vamma on isompi voi siilin toimittaa eläinlääkärille, hyvin usein se kuitenkin joudutaan lopettamaan. Jos siiliä näkyy pihamaalla päivisin, niin yleensä sillä on jokin ongelma, Niemeläinen opastaa.
Loppukesän raivaustöissä kannattaa muistaa, että lehti- tai risukasa saattaa olla jonkun alueella tepastelevan siilin koti.
Jos omat rakennushommat ovat jo valmiina hyvissä ajoin, voi loppukesästä nikkarointitaitojaan hyödyntää siilipesän teossa.
– Tärkeää on, että pesästä löytyy lämmikettä kuten esimerkiksi lehtiä tai kuiviketurvetta. Lisäksi on huomioitava, että pesä kannattaa sijoittaa siten, ettei kevään sulamisvedet pääse pesään. Hyvä paikka pesälle on metsikön reuna. Hyviä pesänteko-ohjeita löytyy esimerkiksi Siilikiikarissa-sivustolta, siilien horrostamiseen erikoistunut Härkönen mainitsee.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.