Hyvinvointia lähiluonnon kasveista
Jenni Örnille lähiluonto tarjoaa niin ravintoa, rohtoja kuin hippusen taikaakin. Kasvien parantava voima oli hänelle alkuun harrastus, mutta luonto tarjoaa myös työtä. Örn nojaa toiminnassaan niin vanhaan kansanperinteeseen, yrttiterapiaan kuin intuitiiviseen kasvilääkintään.
Kotipihan ja lähimetsän kasvit antavat lisää voimaa arkeen esimerkiksi niin yrttiteenä kuin kasvovoiteen ainesosinakin.
Luonto kasveineen on kuulunut Örnin elämään jo pienestä pitäen.
– Luontoyhteyteni pohjautuu lapsuuteen saakka: jo silloin liikuin paljon luonnossa ja tunnistin kasveja. Elämän myötä yhteys on vain syventynyt uutta oppien, parhaillaan kiinalaista lääketiedettä opiskeleva rääkkyläläisnainen linjaa.
Luonnon rikkaus yllättää
Yrttiteen itse kerätyt ainekset ovat jokapäiväisessä käytössä. Kaiken käyttämänsä kosmetiikan Örn valmistaa itse. Salvat ja öljyt saavat lisäpontta kasveista.
Örn ohjaa parantavien kasvien käyttöön ja itse tehdyn kosmetiikan saloihin opastavilla kursseilla. Örnin mukaan kurssilaisille yhteistä on havahtuminen ympäristön tarjoamiin mahdollisuuksiin.
– Tärkeintä on huomata luonnon rikkaus – se on ollut yllätys monelle, miten tutut ja tavalliset kasvit omaavat hoitavia ominaisuuksia. Joku joskus tokaisikin, että eipä näitä huomaa leikkurilla yli ajaessa, Örn tietää.
Yhtä suosikkilajia on mahdoton nimetä, ja vuodenkiertokin vaikuttaa kasvivalintaan.
– Eri vaiheissa eri kasvit nousevat vuorollaan käyttöön. Ruusu, nokkonen, siankärsämö ja orvokki ovat sellaisia, joita voisi suosikeikseni sanoa, Örn luonnehtii.
Maltilla alkuun
Kasvien kerääminen ja hyödyntäminen hyvinvoinnin lähteenä on ollut viime vuosina yhä suositumpaa. Örn muistuttaa maltin olevan valttia.
– Tärkeintä on tunnistaa laji varmasti jo ennen poimimista. Kaikkea ei kannata hamuta kerralla, vaan tutustua alkuun muutamiin eri kasveihin. Aluksi voi valita niitä kasveja, jotka tuntuvat itselle puhuttelevilta, sillä juuri niillä voi olla se hoitava merkitys, jota keho kaipaa, Örn kuvailee.
Myös käyttömäärien tulee olla maltillisia. Kehoaan on muistettava kuunnella ja opetella käyttöä hiljalleen.
– Ylenpalttisesti ei kannata koskaan käyttää mitään yksittäistä kasvia eikä isoja määriä kokonaisuutenakaan, sillä kasvit ovat yllättävän voimakkaita, Örn varoittaa.
Kesäkylpy Jennin tapaan
Saunavasta on suomalaisille tutuimpia tapoja hyödyntää luonnon parantavia kasveja. Jenni Örnin mukaan koivukimpulla heiluttelu tehokas ja hoitava toimenpide.
– Vihtomisen terveyshyötyjä ei tule ajatelleeksi; samalla kun pintaverenkierto kiihtyy, aktivoituu kehon elinvoima. Vihtaan voi laittaa koivun lisäksi muitakin puulajeja sekä mesiangervoa ja siankärsämöä, jotka antavat kylpyyn myös ihanan tuoksun. Myös vahvavartiset mausteyrtit käyvät, Örn linjaa.
Kesäkoipia voi helliä luonnon antimilla.
– Jalkakylpy on helppo tapa aloittaa kasveihin tutustuminen. Lämpimään veteen laitetaan mesiangervoa ja suolaa. Halutessaan voi lisätä myös vaikkapa poimulehteä tai lämmittävää siankärsämöä, Örn vinkkaa.