Liperi sai uuden kipparin – Hämäläinen aloitti virallisesti vuoden alusta
Liperin uusi kunnanjohtaja istuu mielellään urheilukatsomoissa, mutta myös kuntoilee hiihtäen ja pesäpalloa pelaten.
Liperin kunnanjohtajana virallisesti tammikuussa aloittanut Pellervo Hämäläinen omaa jo hyvän matkaa kokemusta leipäpitäjän kaitsemisesta. Hän sijaisti eläköitynyttä Hannele Mikkasta useiden lyhyiden pätkien lisäksi pidemmän sairasloman sekä viimeisimmäksi loppuvuoden ajan. Hämäläinen ei kuitenkaan ole saanut nauttia kunnanjohtajuudesta ilman talousjohtajan viran tuomia velvoitteita.
– Odotan kovasti, että Pasi (Ruohtula) jo aloittaisi talous- ja hallintojohtajana. Viime syksy oli rankka. Kahta virkaa hoitaessa työ painottuu väkisin pakollisiin talousjohtajan juttuihin.
– Pitää vain jatkossa oppia päästämään irti talousasioista, Hämäläinen naurahtaa.
Kuluvana vuonna Liperin kunta juhlii 150 vuoden polkuaan. Leipäpitäjän juhlalogo julkistettiin jo viime vuonna. Hämäläinen kertoo, että tammikuussa uudistuvat verkkosivut ja helmikuussa aukeaa juhlavuoden vaatteita sisältävä verkkokauppa.
Muutoin vuosikello on vasta valmistelussa, sillä kunnanhallitus päättää juhlallisuuksiin liittyvistä yhteistyösopimuksista tammi-helmikuun vaihteessa. Toiveissa olisi saada myös lisäeuroja maakuntaliiton tulevaisuusrahastosta.
– Yhtä isoa pääjuhlaa ei ole tulossa, vaan paljon pienempiä juttuja. Esimerkiksi lapsille ja nuorille on omat juhlansa.
Seurakuntien järjestämän alkuvuoden juhlamessun lisäksi talvelle muutamat muutkin kekkerit on tuloillaan. Juhlinta painottuu kuitenkin kesään ja syksyyn, jolloin kunnanjohtajakin saa keskittyä jo täysillä työhönsä ja muun maussa tapahtumien edustustehtäviin.
– Jokainen tekee kunnanjohtajan työtä omalla persoonallaan. Uutta Hannelea minusta ei tule, hän hymyilee viitaten kuntalaisten keskuudessa alati viihtyneeseen edeltäjäänsä.
Pellervo Hämäläinen lupaa kuitenkin olla näkyvä, kulkea sopivaa keskitietä. Facebook-tilinsäkin Hämäläinen on herätellyt. Hallinto-osaston kutistuminen kolmesta kahteen tekijään pakottaa kuitenkin valintoihin.
Kipparia harmittaa, että Liperiä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti sote-uudistuksen rahanjaossa. Valtionosuusuudistusta on siirretty, mikä voi pahimmillaan tarkoittaa, että miljoonat hävityt eurot eivät palaa.
– Haluan kuitenkin uskoa, että tilanne korjaantuu ainakin osittain. Sen varaan ei voi kuitenkaan laskea.
Veroja ja taksoja on jouduttu hankalassa taloustilanteessa nostamaan. Hämäläistä ilahduttaa, että verotulokehitys oli kuitenkin viime vuonna hyvä. Hän myös muistuttaa, että Liperi kestää kuntien välisen palvelutuotannon kustannusvertailun.
– On ollut oikein, että olemme kehittäneet asioita. Meillä on moni asia tosi hyvin, hän viittaa muun muassa kahteen rakennettuun kouluun ja kolmanteen tulevaan.
– Mutta on varmasti odotuksia, joihin ei voida vastata. Joudutaan priorisoimaan, mihin eurot laitetaan.
Hämäläinen iloitsee, että Liperissä on fiksuja luottamushenkilöitä. Esimerkkinä hän mainitsee luottamuksen, jonka myötä yt-neuvotteluja ei ole tarvinnut aloittaa, vaan säästöt henkilötyövuosissa on järjestelty muutoin.
Syntyjään liperiläinen Pellervo Hämäläinen on kasvanut Käsämässä, ollut yläkoulussa Viinijärvellä ja käynyt lukion Joensuussa.
Pesäpalloa hän harrasti Viinijärven Urheilijoissa aina lukioikäiseksi saakka; aikuisiällä maila löytyi käteen kuntoryhmien kautta. Myös iltarasteilla käymisen hän oppi aikanaan leipäpitäjässä.
– Varmimmin minut löytyy urheilutapahtumien katsomosta, hän naurahtaa.
Tähän on toki syynä myös kahden lapsen liikuntaharrastukset, jotka vievät kunnanjohtajaa talkoilemaankin – viimeisimmäksi rakettienmyyntipöydän taakse.
Nykyisin Hämäläisen perhe asuu Marjalassa, noin kilometrin kuntarajan ”väärällä puolella”. Remontoitua kotia sekä lasten kouluja ei jätetä.
– Portailta kun lähtee hiihtämään, niin Lykyn kautta Pärnälle ja takaisin kertyy kilometrejä 30.
Vaikka useimpina päivinä hän ajaa työhuoneelleen kirkonkylälle, usein toinen työpäivä alkaa yhdeksältä illalla kotikoneen äärellä.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.