Luonnontilaisen maidon juurille
Maidontuotantoon liittyy nykypäivänä paljon tiedettä ja teknologiaa. Käsin lypsäminen on vaihtunut robotteihin ja maidon ravintoarvoja mittaillaan hyvin tarkasti. Rääkkyläläinen Outi Hännikäinen on viimeisen viiden vuoden aikana jalostanut lypsykarjaansa tuottamaan maitoa, joka sisältää tietyntyyppistä proteiinia eli niin sanottua A2-maitoa.
Maailmalla tehtyjen tutkimusten mukaan A2-maito vähentää joidenkin ihmisten vatsaoireita verrattuna tavanomaiseen omaiseen maitoon.
– Tavanomaisen eli A1-maidon hajotessa vapautuu ruuansulatukseen ainesosia, jotka voivat aiheuttaa vatsaoireita. Nähtävästi A1 on geenimutaatio, joten ihmisen elimistö ei ole ehtinyt tottua siihen. Haluan tuottaa sellaista maitoa, joka on sitä niin sanotusti alkuperäistä, luonnontilaista, ennen geenimuunnoksia, Hännikäinen toteaa.
Hän täydentää, että A2-maito sisältää samalla tavalla maitosokeria kuin A1, joten laktoosi-intolerantikoille se ei sovellu.
Jalostusta siinä sivussa
Hännikäisen lypsykarjasta noin kolmannes tuottaa vielä A1-maitoa.
– Varmaan ensi vuonna pääsen siihen, että tuotan pelkästään A2:sta.
Käytännössä karjan jalostaminen A2-maitoa tuottaviksi lehmiksi on Hännikäisen mukaan helppoa.
– Olen teettänyt karjalle geenitestit, joten tiedän kumpaa ne tuottavat. Tarvitaan vain A2-sonni, jotta se linja säilyy. Eli siinä sivussa se hoituu, Hännikäinen kertoo.
Hännikäisen tilan A2-maidosta on valmistettu muun muassa tuorejuustoja, jugurtteja ja piimää perusmaidon lisäksi. Tuotteita on saatavilla Kiteellä sijaitsevasta artesaanimeijeristä, jonka toiminnassa Hännikäinen on myös mukana sekä esimerkiksi Rasivaarassa sijaitsevalta Kaupparinteeltä.
– Meillä on neuvotteluissa, että saisimme näitä tuotteita laajemmin kauppojen hyllyille.
Hännikäisellä on tilallaan kaksi eri säiliötä eri maitotyypeille.
– Valio hakee minulta maidon, ja heille nuo kaksi tyyppiä voivat olla sekaisin. Omalle meijerille ei sekoitusta voi viedä.
Muutama viikko sitten hän sai viidennen satatonnarin. Ahkerin maitoa tuottanut lehmä on antanut jo noin 135 tonnia maitoa, ja juuri A2-tyyppiä.
Mikko Pönkkä