Vuoden synkin juhla Liperin lukiolla

Rehtori Matti J. Yrjänän kertoma ei lukiolaisia ilahduttanut.

Oppilaita ei näytä riittävän. Lukio lakkautetaan. Se oli kunnanhallituksen yksimielinen kanta maanantaina. Sivistyslautakunta päätti asiasta omalta osaltaan viime perjantaina. Jo sekin päätös olisi ollut lainvoimainen, mutta lautakunta antoi hallituksen sanoa viimeisen sanan.

Näin Liperi on ensimmäinen Joensuun seudun kunta, joka luopuu omasta lukiosta.

Maanantaiaamuisessa kunnanvaltuustossa lukion tilanne nostettiin ylimääräisenä asiana keskusteluun varsinaisen kokouksen jälkeen. Tilaisuus ajautui raa´an numerotiedon esittelyksi ja osin jopa syyttelyksi.

Kokous sai myös yleisöä. Paikalle tulleet lukiolaiset halusivat tietää, missä he suorittavat opintonsa loppuun. Vastausta ei saatu valtuustosalista. Sivistyslautakunta selvittää asian helmikuuhun mennessä.

Historiankirjoihin voi tallentaa aplodit, jotka annettiin valtuutettu Juha Kososelle (kesk.).

– Liperissä on onnistuttu tunaroimaan eräs maakunnan suurimmista lukioista kuilun partaalle. Väkisin runnottu ja varsin epäasiallisesti hoidettu lukion kurssien supistaminen on johtanut tähän tilanteeseen, Kosonen jyrisi.

Jopa muutama valtuutettu erehtyi lyömään kämmenensä yhteen. Valtuuston puheenjohtaja Eero Reijonen torui sopimattomasta käytöksestä.

Nuori yleisö oli arvatenkin harmissaan.

– Taas saimme tietää meitä koskevista päätöksistä vasta lehdistä, lukion toista luokkaa käyvä Veera Naumanen ihmetteli poistuessaan salista.

Kunnan tiedottamiskäytäntöä ruodittiin valtuutettujen puheenvuoroissakin.

– Asioista pitäisi kertoa kuntalaisille mahdollisimman pienellä viiveellä, ettei tule sellaista kuvaa, että päätökset tehdään salassa, Tero Kuittinen (sd.) viittasi mm. viime kevään lukiomylläkkään.

Myös Reijonen esitti ”maallikon, ei-akateemisen tutkinnon suorittaneen” huolen.

– Lukio-opiskelut aikoo aloittaa 52 yhdeksäsluokkalaista, joista vain kaksi haluaa oman pitäjän lukioon. Se on avainkysymys. Minulle on tullut paljon viestejä lukion tilanteesta, ja monesti olen miettinyt, mitä pitäisi tehdä, että imago kasvaisi. Onko työyhteisön johtamisessa ongelmia? Jotain siellä on pielessä, muuta vastausta ei ole. Mikä täällä mättää?

Kysymyksiä riittää, mutta ei vastauksia

Tiistaina opiskelijat ja opettajat kutsuttiin tiedotustilaisuuteen Penttilä-saliin. Hämmentyneet kuulijat otti vastaan rehtori Matti J. Yrjänä.

– En ole eläissäni pitänyt näin hankalaa tilaisuutta koulussa. Tulen kantamaan oman vastuuni siitä, että tässä tilanteessa ollaan. Pyrin ajamaan teidän asioitanne niin hyvin kuin osaan, Yrjänä aloitti ja lupasi tehdä kaikkensa, että jo aloittaneet voivat viedä opintonsa loppuun Liperin lukiossa.

Lupaukset eivät kiinnostaneet kuulijakuntaa. He halusivat tietoa. Ja osoittaa mieltään.

– Jos meidät siirretään, niin mihin kouluun?

– Verorahat alkavat virrata muualle ensi vuosikymmenellä!

– Kysytäänkö meiltä, mihin lukioon haluamme ensi syksynä?

– Maksaako Liperin kunta lukiolaisen Joensuun asunnon vuokran?

– Jos kevään kirjoitukset menevät huonosti, niin missä kirjoitetaan ensi syksynä?

– Oliko tämä se kunnan joululahja meille?

– Muista puolustaa meitä samalla lailla kuin puolustit niissä koeviikkoasioissa (koeviikkokäytäntö lopetettiin syksyllä).

– Siirtyminen toiseen lukioon ei ole ongelmatonta. Kurssit voivat olla erilaisia ja oppikirjat ovat erilaisia. Niistä tulee lisää kustannuksia, äidinkielen opettaja Tarja Gröhn totesi.

Gröhn sanoi tilaisuudessa muutaman kommentin, mutta muut opettajat olivat harvinaisen hiljaa.

Sotaväsymystä?

Vastaa