Lukijalta: Havaintoja ja huomioita Yhteisötalon toiminnasta
MIELIPIDE Liperiläisillä yhdistyksillä on ollut kokoontumis- ja harrastetilat Yhteisötalolla noin 2,5 vuotta. Tiloja voivat käyttää myös muut kuin Pienten koulu ry:n jäsenyhdistykset, korvausta vastaan. Toiminnan tarkoituksena on edistää kunnan ikäihmisten hyvinvointia ja luoda heille virikkeellinen toiminta- ja kokoontumisympäristö, sekä kehittää paikallisyhdistysten välistä yhteistyötä järjestämällä niille yhteiset toimintatilat. Yhteisötalosta on muovautunut myös muiden, kuin ikäihmisten harraste- ja kokoontumispaikka.
Tilojen saaminen yhdistystoimijoiden käyttöön vaati aktiivisten yhdistystoimijoiden sinnikkään ja useamman vuoden kestäneen pohjatyön. Itse olen ollut mukana tässä yhdistysten yhteisessä toiminnassa mukana reilut kaksi vuotta ja todennut, että tälle toiminnalle on ollut tarve ja tilaus. Vuoden 2022 aikana Yhteisötalolla oli yli 700 eri tilaisuutta ja niissä yli 11 000 kävijää; luvut puhukoot puolestaan.
Liperissä toimii uskomattoman paljon yhdistyksiä ja niissä tehdään mittavaa, hyvinvointia edistävää työtä, mutta Yhteisötalolla toimivien yhdistysten keskinäinen yhteistyö on vain muutamien aktiivitoimijoiden varassa. Vielä on tekemistä, että puhaltaisimme enemmän yhteen hiileen ja hyödyntäisimme toistemme osaamista, kaikkea ei tarvitse tehdä yksin.
Huomioitavaa on myös, että tapahtumien yhtäaikaisuus karsii osallistujia. Suunnitelmallisuutta ja tapahtumien yhteensovittamista lisäämällä voisi tätäkin haastetta kehittää. Paljon toivotaan ja odotetaan, esimerkiksi eri asiantuntijaluentoja, mutta kun hetki koittaa, paikalla voi olla vain 5–10 osallistujaa, surullista.
Yhteisötalo on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, siksi se haluttiin ja sitä se on. Onko kynnys liiankin matala, koska välillä tuntuu, että oikeudet menevät velvollisuuksien ohi. Jotta toiminta voisi jatkua nykymuodossaan, tarvitaan siihen kaikkien toimijoiden aktiivista osallisuutta; ensin velvoitteet ja sitä kautta oikeudet.
Yhteisötalon sisäänajovaihe on tehty Liperin kunnan, hanketukien ja yksittäisten toimijoiden avulla. Yhteisötalolle on tehty toimintaedellytyksiä ja turvallisuutta edistäviä investointeja, muun muassa ulkotilojen kameravalvontajärjestelmä, näyttämölle johtavat turvalliset portaat, lavaporrashissi sekä esirippu ja taustaverhot näyttämölle.
Pienten koulu ry:n tavoitteet ovat linjassa Liperin kuntastrategian ja hyvinvointisuunnitelman kanssa, joissa painottuvat mm. ennaltaehkäisevän hyvinvointityön edistämiseen, yhteisöllisyys, osallisuus, terveyttä ja elämänlaatua lisäävät elintavat, mielen hyvinvointi sekä yhteisötalojen kanssa tehtävä yhteistyö ja yhteisötalojen markkinointi.
Nyt on näytön paikka, miten saamme juurrutettua hyväksi todetun toiminnan osaksi hyvinvointia edistäviä palveluja.
Toivon, että toimintaan saadaan mukaan uusia paikallisyhdistyksiä ja aktiivista, yhdistysten keskinäistä toimintaa ja osallisuutta.
Marketta Kuikka
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.