Mopokoulun ensi metrit

ARKISTOT 13. elokuuta 1992 Kotiseutu-uutisissa raportoitiin ensimmäisten mopokoulujen saapumisesta Rääkkylään. Viidentoista vuoden mopolla ajelun ikärajaa lähestyviä nuoria oli saapunut yhden päivän mittaiseen mopokouluun oppimaan liikenneturvallisuudesta.

Noin parikymmentä poikaa oli kokoontunut Rääkkylän koulun pihalle viikko ennen koulun alkua oppimaan innostusta aiheuttavasta asiasta. Jutun mukaan pääkaupunkiseudulla toimintansa muuta vuosi sitten aloittaneita mopokouluja oli alkanut kesän 1992 aikana ilmestyä ympäri Suomen.

Mopokoulujen synnyn taustalla oli Liikenneraittiuskeskus. Mopokouluttaja Ari Arotie kertoi tuolloin mopokoulujen perustamisen syyksi lisääntyvät liikenneonnettomuudet mopoilijoiden keskuudessa.

”Monet eivät yksinkertaisesti tunne liikennesääntöjä tai tiedä mitä seurauksia mopojen virityksistä voi olla”, Arotie avasi asiaa.

Koulutuksen osanottajina oli 8-14 vuotiaita poikia, joista monella oli jo oma mopo kotona odottamassa.

Mopokorttia ei jutun mukaan vielä tuolloin vaadittu, mutta mopokoulussa nuoret oppivat tärkeitä liikennesääntöjä, turvallisuuteen liittyviä seikkoja ja mopon hallintaa, kuten nopeaa jarrutusta ja suuntamerkin näyttöä. Koulunpihalle rakennetulla taitoradalla nuoret mopoilijat pääsivät laittamaan taitonsa testiin.

Jutussa kouluttaja painotti tietoisuuden ja liikennesäännösten merkitystä

”Teoriakuulustelu olisi paikallaan”, pohti Arotie tuolloin.