Kalan syömiselle käyttö-rajoituksia

Siun Soten alaisuudessa toimiva Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys on asettanut uusia kalojen käyttösuosituksia Liperin ja Rääkkylän alueelle.

Vuosien 2022 ja 2023 aikana toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin Pohjois-Karjalan vesistöissä elävien kalojen elohopeapitoisuutta.
Tutkimuksella on pyritty varmistamaan alueen vesitöistä nostettujen kalojen turvallisuus kuluttajille.
Ahvenen, hauen, kuhan ja mateen käyttörajoituksia säädettiin joihinkin Joensuun alueella sijaitseviin vesistöihin. Vesistöt joihin käyttörajoituksia säädettiin, eivät ulotu Liperin tai Rääkkylän puolelle.
Rajoitus tarkoittaa, että suurikokoisten petokalojen syöntiä tulisi näillä alueilla välttää. Hauen koko ei saisi vesistöstä riippuen olla yli 2–5 kiloa. Kuhan tapauksessa kala ei saisi olla yli 1,5-kiloinen ja made vesistöstä riippuen 1–2-kiloinen.
Tutkimustulosten perusteella Liperiin ja Rääkkylään asetettiin puolestaan kaloja koskeva käyttösuositus, jonka mukaan Oriveden Jänisselältä nostettuja yli 200 grammaisia ahvenia ja yli 2,5-kiloisia haukia tulisi käyttää maltillisesti.
Kymmenen vuoden välein toteutettavassa tutkimuksessa tarkasteltiin kaloja vesistöistä, joihin on aiemmin asetettu käyttörajoituksia tai joiden vedessä elohopeapitoisuus on havaittu korkeaksi.
Tänä kesänä julkaistu päätös kumoaa vuosina 2014 ja 2015 asetetut kalojenkäyttörajoitukset Pohjois-Karjalassa.