Kata Safetyn tuotteilla on nyt kysyntää Ukrainan tilanteen vuoksi
Ylämyllyn Välikankaalla toimiva Kata Safetyn yrittäjä Janne Rahunen kertoo, että yrityksen tuotevalikoimiin kuuluvien säteilymittarien menekki ja väestönsuojelun asiantuntijapalveluiden kysyntä on kasvanut viime aikoina Ukrainan sodan varjossa.
– Ihmisten hätää ja pelkoa ei kannata lietsoa. Tässä tilanteessa tarvitaan tietoa ja ajatusta siitä, että meillä ei ole mitään hätää. Varautumisesta puhutaan tällä hetkellä paljon, mutta se on paljon muutakin kuin väestönsuojelua, Janne Rahunen muistuttaa.
Janne Rahunen jatkaa, että Suomessa poikkeusoloihin on varauduttu hyvin ja eri viranomaiset harjoittelevat yhteistoimintaa koko ajan. Väestönsuojia on rakennettu vaatimusten mukaisesti jo pitkään ja niistä on pidetty Rahusen mukaan kohtuullisesti huolta. Kansalaisten huoli tahtoo olla tilanteessa pinnalla.
– Tässä tilanteessa säteilymittareiden menekki on kasvanut hieman. Myös väestönsuojien tarkastukset ja huollot ovat lisääntyneet jonkun verran.
Yrityksen tekemiin toimenpiteisiin kuuluvat lisäksi säteilymittareiden tarkastukset ja palokatkojen kartoitus, suunnittelu ja toteutus. Kata Safetyn toiminnan ydin on varautumisessa ja turvallisuudessa.
Kata-säteilymittareiden historia on Tanskasten Polvijärvellä perustamassa ja Ylämyllylle 1990-luvulla siirtyneessä perheyrityksessä, joka valmisti myös säteilymittareita. Janne Rahunen teki heidän kanssaan liiketoimintakaupan viime vuosikymmenen loppupuolella. Mukaan ovat tulleet sittemmin Elina Rahunen ja Jannen veli Joni Rahunen, joka huolehtii Jyväskylän toimipisteestä. Janne ja Elina Rahunen vastaavat pääosin säteilymittareiden tuotannosta ja tuotekehityksestä. Apuna on käytetty myös muita alan osaajia.
Kasvua ja kehitystä
– Meillä on tavoitteena kasvaa ja kehittyä, niin kuin yrityselämässä pitää tehdä. Meitä on nyt neljä työntekijää, mutta olemme palkkaamassa Jyväskylään yhden työntekijän lisää huhtikuun alussa. Asia oli päätetty jo ennen Ukrainan tilannetta.
Välikankaan yritystilat ovat tässä vaiheessa riittävän kokoisia, eikä yrityksellä ole välitöntä tarvetta lisätä työntekijöitä viidestä, vaikka säteilymittareiden ja väestönsuojelun asiantuntijapalveluiden kysyntä kasvaisi entisestään. Resurssien lisäämiseen on kuitenkin yrityksessä varauduttu.
– Olemme tuomassa markkinoille kevään ja kesän aikana uuden säteilymittarin, jonka toiminnot säilyvät ennallaan, mutta koko pienenee hieman. Teemme tuotekehitystä koko ajan, Janne Rahunen painottaa.
Yrityksen liikevaihto on kasvanut vähitellen ja se alkaa olla puolen miljoonan euron luokkaa vuodessa. Säteilymittareiden ja väestönsuojelun palveluiden osuus on jokseenkin tasan. Jälkimmäisen osuus kasvanut.