Teemapäivä vain tytöille?
Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Pinkin värin sävyttämä, Yhdistyneiden kansakuntien julistama teemapäivä järjestetään nyt kahdennentoista kerran. Sen tarkoituksena on nostaa esiin haasteita ja tarpeita, joita tytöt kohtaavat ympäri maailmaa ikänsä tai sukupuolensa vuoksi, sekä edistää tyttöjen voimaantumista ja oikeuksien toteutumista.
Tänä vuonna tyttöjen päivän teemana on tytöt ja urheilu – ajatuksena on kannustaa tyttöjä tavoittelemaan, ja myös saavuttamaan urheilullisia unelmiaan.
Yksi kansainvälisen tyttöjen päivän tavoitteista on innostaa ihan jokaista toimimaan tyttöjen oikeuksien puolesta aikaisempaa tehokkaammin. Erityisesti köyhimmissä ja alhaisen demokratian maissa tyttöjä uhkaavat poikia useammin muun muassa aliravitsemus ja sairaudet sekä koulutuksen ja sen myötä palkitsevan työuran puute sekä myös jopa alhainen ihmisarvo. Teemapäivän tarve on siis ilmeinen, ainakin kansainvälisesti. Mutta ovatko tytöt meillä Liperissä kovin erilaisten haasteiden edessä kuin pojat?
Sanovat, että Suomessa tyttöihin suhtaudutaan edelleen eri tavoin kuin poikiin. Tyttöjen oletetaan esimerkiksi käyttäytyvän fiksummin ja kypsemmin kuin samanikäisten poikien, joiden hulvattomat ja astetta villimmätkin edesottamukset saatetaan kuitata ja siten hyväksyä toteamalla ”Pojat ovat poikia”. Tosiasiassa tuo lausahdus määrittää poikia yhtä ahtaasti kuin stereotypia kilteistä ja kuuliaisista tytöistä. Jos tyttöjen päivän perimmäisenä sanomana on, että tyttö voi olla juuri sellainen kuin haluaa, eikö saman pitäisi päteä myös poikiin?
Teemapäivän viettämistä tärkeämpää onkin sen sanoma. Ajatus siitä, että jokainen meistä on ainutlaatuinen ja arvokas, sukupuoleen katsomatta. Vaikka tänään siniristiliput vinssataan salkoihin ja rakennuksia valaistaan pinkeiksi tyttöjen kunniaksi, pidetään mielessä myös pojat, ihan jo tasavertaisuuden tähden. Sillä siitähän tässä teemapäivässä on kyse.
Hanna-Leena Kunttu
Kirjoittaja on Kotiseutu-uutisten entinen toimittaja sekä tytön ja pojan äiti