Radioamatööriys sopii yhtä lailla isälle ja pojalle

Juha Hartikka (edessä), Joni Kettunen, Kari Hartikka ja (taustalla) Unto Kettunen ovat löytäneet yhteisen harrastuksen viestintälaitteiden parista.

Radioamatöörit varmistavat työllään ihmisten turvallisuutta. Poikkeusoloissa radioamatöörien laitteilla ja toimilla saadaan muodostettua viestintäyhteyksiä, vaikka yleiset tietoliikenneyhteydet ja sähköt olisivat poikki.

Perjantai-iltana Jyrinkylässä oli koolla kolmisenkymmentä harrastajaa viikonlopun valtakunnallisessa Turva 2010 –harjoituksessa.
Ensikertalaiset Joni Kettunen ja Kari Hartikka ovat lähteneet isiensä innostamina mukaan toimintaan.

– Isät ovat niin paljon mukana poikiensa jutuissa, että joskus on hyvä kun pojat tulevat isien harrastukseen, isä Kettunen naurahtaa.
Juha Hartikka kertoo, että radioamatööritoiminta voi olla koko perheen harrastus.

Paikan päällä ei näy naisedustusta, mutta esimerkiksi lottia koulutettiin aikanaan viestittäjiksi.

Radioamatööreiltä ei vaadita suoritettua asepalvelusta, joten naiset, nuoret ja siviilipalveluksen suorittaneet miehet voivat yhtä lailla osallistua mukaan toimintaan.

Juha Hartikka suosittelee harrastusta kaikille kiinnostuneille.

– Tästä voi tulla joillekin ammatti.

Pohjois-Karjalassa vuorokauden mittaisen Turva 2010 – harjoituksen järjestivät yhteistuumiin Radioamatöörikerhot, Viestikilta, Maanpuolustuskoulutusyhdistys ja Pohjois-Karjalan Prikaati. Tämänvuotisessa harjoituksessa keskityttiin maakuntatason johtoasemien valtakunnalliseen viestiliikenteeseen.

Tavoitteena oli osoittaa, kuinka kriisitilanteessa yhteiskunnan elintärkeät viestiyhteydet voidaan turvata vapaaehtoisvoimin, harrastajien omilla laitteilla. Viikonvaihteen harjoituksiin osallistui parisataa viestittäjää noin 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Vastaa