Ristin koulun tulossa pohdintaan?

Onko autius Ristin koulun ja pihamaan tulevaisuus?

– Samalla on mietitty muitakin kouluverkostoon liittyviä asioita, Mäkelä sanoo.

Ristin koulun tulevaisuudesta on keskusteltu mm. vanhempainillassa, mutta kunnan esityslistoilla asia ei ole vielä ollut.

Sivistysjohtaja myöntää, että keskustelu koulujen kohtalosta on vaikeaa, kaikilta osin. Kyläkouluilla on oma arvonsa ja imagonsa.

– Kunta sai aiemmin 120.000 euroa lisärahaa kyläkoulujen ylläpitoon. Nyt sitä tukea ei ole enää olemassa. Muutos ohjaa kieltämättä opetuksen keskittämiseen Liperissä kolmeen taajamaan.

– Meillä on ongelmana se, etteivät oppilasmäärät ja opetuspisteet nyt kohtaa riittävässä määrin toisiaan.
Viinijärvelle ja Liperiin mahtuisi lisää oppilaita, Ylämylly on aivan tukossa.

Esimerkiksi Ylämyllyllä olisi tarve päästä aloittamaan neljä ensimmäistä luokkaa, pienissä kouluissa ekaluokalle on tulossa vain muutama oppilas vuodessa. Luokan koko saattaa olla vain 4-5 oppilasta.

Ristissä miinusta

Oppilasmäärien osalta heikoin tilanne ja ennuste tulevasta on Ristin koulussa. Siellä on nyt 52 oppilasta, ja ennuste tällä hetkellä toimivista kouluista heikoin.

Suunnilleen samoissa lukemissa ovat Vaivio (55) ja Mattisenlahti (52). Vaivion oppilasmäärien ennakoidaan säilyvän ennallaan, samoin Käsämän (69). Mattisenlahti on nopeassa kasvussa, kun sinne joudutaan purkamaan Ylämyllyn ruuhkaa.

Salokylässä on nyt 68 oppilasta, mutta ennusteen mukaan oppilasmäärä kääntyy laskuun jo ensi lukuvuonna. Kahden vuoden kuluttua oppilasmääräksi arvioidaan enää 51.

Liperin kirkonkylän ala-asteella oppilasmäärä on pudonnut nopeasti.

Ylämyllyllä on ala-asteikäisiä oppilaita 381, Liperissä 180 ja Viinijärvellä 111. Sekä Liperissä että Viinijärvellä olisi tilaa isommille oppilasmäärille.

Kiinteistöistä kustannuksia

Pienryhmäopetuksen lisäksi kyläkoulujen kustannusrakennetta rasittavat mm. vuokrat. Vaikka kiinteistöt ovat kunnan omistuksessa, niille on kuitenkin määritetty käypä vuokra. Esimerkiksi Ristin koulun vuosivuokra on 70.000 ja 80.000 euron haarukassa.

Yhden kyläkoulun ylläpidon ”ylimääräinen” hinta arvioidaan noin 200.000 euroksi.

– Mikäli valtuusto ei pienennä koulutoimen määrärahoja, ei tietysti ole tarvetta supistuksiinkaan, Mäkelä muistuttaa.

Tulevaa talousarviota linjataan valtuustoseminaarissa 22. lokakuuta.

Vastaa