Aikamatka kahden tuhannen vuoden taa

Ja tapahtui niinä päivinä, että Rääkkylän kappeliseurakunnassa päätettiin toimittaa jouluvaellus. Kulissit aseteltiin paikoilleen, ja näin seurakuntasalista ja eteisaulasta muodostui taianomainen reitti Juuttaan maan kaupungista Beetlehemiin.

Sapekas saituri on haastava näyteltävä

Riäkkyteatterin Saiturin joulu-esityksessä on mukana liki 30 näyttelijää, joista valtaosa on lapsia ja nuoria. Kokeneempaa kaartia edustaa Ilpo Jorasmaa, jolle iäkkään Saiturin näytteleminen ei ole luonnerooli.

Joulumieltä kaupantekijäisiksi

Rääkkylän joulumyyjäisistä on muodostunut traditio Merit Enckellille ja Tuula Eskolinille.

Sankarivainajia kunnioitettiin

Rääkkylässä muistettiin sodissa menehtyneitä sankarivainajia juhlavasti itsenäisyyspäivänä. Jumalanpalveluksen jälkeen kansalaissodassa sekä talvi- ja jatkosodissa taistelleiden muistomerkeille seppeleet laskivat Rääkkylän veteraanien, reserviläisten sekä kunnan ja seurakunnan edustajat.

Itsenäisyyssäveliä ja tonttuleikkejä

Haapasalmella yhdistettiin itsenäisyyspäivän vietto kuusijuhlaan. Pantunniemen kylätalo oli tupaten täynnä, kun kyläläiset kokoontuivat juhlimaan satavuotiasta Suomea yhdessä. Remontoitu kylätalo siunattiin, ja vietettiinpä samalla rakennuksen 20-vuotispäivääkin.

Tonttuovia ja mokkapaloja

Viinijärven joulun avauksessa ja myyjäisissä viihtyivät erityisesti lapsiperheet. Koulun liikuntasalissa myyjät olivat harvinaisen nuoria: tiskin takana oli pikkuyrittäjiä melkein jokaisella myyntipaikalla.

Itsenäisyystaivalta kuvaava koulujuhla

Rääkkylän koulun Suomi100-juhlassa tunnelmoitiin niin Väinämöisen veneenteon kuin voimistelunäytöksenkin parissa.

Satavuotiaan vuoksi

Mattisenlahden koululla tuoksuvat vastapaistetut piparit. Kyläkoulun oppilaat ovat olleet ahkeria heti aamusta: opettajanhuoneen pöydillä komeilee kaksi pellillistä suomineidon muotoisia leivonnaisia. Piparkakut on päällystetty valkoisella sokerikuorrutteella ja sinisillä nonparelleilla.

Paloturvallisuus on kaikenikäisten asia

Päivä paloasemalla aloitti valtakunnallisen paloturvallisuusviikon. Liperissä ja Rääkkylässä tapahtumaa vietettiin marraskuun viimeisenä lauantaina, Viinijärvellä päivä on joulunavauksen yhteydessä ensi lauantaina.

Valloittava yhteiskonsertti

Suomalaisia säveliä kuultiin Liperin kirkossa kahden musiikkiopiston esittäminä. Keski-Karjalan musiikkiopiston vieraana olivat Itä-Helsingin musiikkiopiston harmonikka- ja kanteleryhmät.