Kulttuurin päivänä juhlitaan ruisleipää

PÄÄKIRJOITUS Tänään helmikuun 28. päivänä vietetään ruisleipäpäivää ja toki myös kulttuurin juhlaa Kalevalan päivän nimissä. Suomalaiset valitsivat vuonna 2017 ruisleivän kansallisruuaksemme, sillä onhan se ruokakulttuurimme perinteisistä leivonnaisista se perinteisin. 

Jälkiviisastelu kukoistaa korona-aikoina

PÄÄKIRJOITUS Aina silloin tällöin tulee vastaan tilanteita, joissa jälkiviisaus kukoistaa. Koronarokotusten kanssa elämme tällä hetkellä sitä aikaa. Lähes kaikki (rokotuksia suosivat) ovat varmasti jo nyt viimeistään sitä mieltä, että piikittämisen ajoitus ja kohderyhmän rajoitukset menivät pieleen.

Selkä ja jalat liikkuvat yhdessä

Tämä viikko käynnistyi Suomessa maanantaina 16.10. maailman selkäpäivällä. Omat selkäviikkoni alkoivat elokuun viimeisenä maanantaina huonoasentoisella betoniharkon nostolla. Muistinko hikisten puutarhatöiden keskellä olla varovainen ja nostaa raskasta harkkoa jaloilla, en selällä?

Aktiivisuutta kesään

KOLUMNI Vaikka kesän, ja etenkin Suomen kesän tulisi olla levollinen ja nautinnollinen, omalla kohdalla sen tulisi kuitenkin olla myös aktiivinen. Näin muutenkin urheilun ystävänä haluan kesäpäivieni sisältävän edes jonkinlaista urheilua. Oli se sitten pelailemista, kuntosalitreeniä tai ihan vaan kävely- tai juoksulenkkien tekemistä.

Mitä voisit tehdä muiden hyväksi?

PÄÄKIRJOITUS ”Älä odota, mitä kunta voi tehdä hyväksesi. Mieti, mitä voisit tehdä kuntasi hyväksi.” Tämä vanha sanoma vilahteli maanantaina Liperin valtuuston kokouksessa. Sanoman ydin on, että talous on tiukilla, eikä ylimääräisiä kinkkusiivuja ole eväsleipien päälle jatkossa luvassa. Hyvien vuosien tulokset on syöty ja velkataakka sen kun kasvaa.

Lämmöllä juhlien

KOLUMNI Kuluva viikko on suomalaisittain ja paikallisestikin juhlahumua täynnä. Lippuakin nostetaan salkoon peräti kolmena päivänä. Tiistaina lipulla juhlistettiin Eurooppa-päivää, perjantaina on vuorossa suomalaisuuden ja J.V. Snellmanin päivä, viikon liputukset päättyvät sitten sunnuntaina äitienpäivänä.

Virvon varvon paikkaan

KOLUMNI Sitä on nyt talvilomat luisuteltu ja nuorisokin on palaamassa takaisin laitumille. Liperi ja Rääkkylä tuntuu painivan saman ongelman ympärillä liittyen nuoriin, näkökulmat ovat vain päinvastaiset. Liperissä vaikuttaa nuorisoa olevan sen verran paljon, ettei heille meinaa löytyä kirveelläkään sopivaa paikkaa, jossa kokoontua tai mölistä. Rääkkylässä puolestaan puuttuu sitä nuorisoa, joille saattaisi kokoontumispaikkoja kunnasta löytyä, vaikka

Mitä tänään vietettäisiin?

KOLUMNI Tänään saa kai toivottaa hyvää kansainvälistä naistenpäivää kaikille ihmisille. Alkujuuret ovat Suomessakin jo 1900-luvun alussa, mutta vuonna 1975 YK vahvisti ajankohdan tuolloisen naisten vuoden kunniaksi Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päiväksi.

Hyvin voi voi, mutta onko riittävästi leipää?

PÄÄKIRJOITUS Hyvinvoinnin ylläpitämisessä on viime vuosina riittänyt haasteita ja vastoinkäymisiä roppakaupalla. Ensin mietittiin, mahtuuko esimerkiksi sinne kuntosalille kuusi vai kahdeksan henkilöä yhtä aikaa vai onko punttitreenit tehtävä kotitiloissa.

Miten Runeberg puhui?

KOLUMNI Sunnuntaina nostetaan liput salkoon Runebergille, kansallisrunoilijallemme. Vaikka Pietarsaaressa syntynyt ja Porvoossa asunut Johan Ludvig Runeberg puhui ja kirjoitti ruotsiksi, hänen monet suomeksi käännetyt teoksensa ovat aarteitamme, Maamme-laulusta lähtien. Vänrikki Stoolin tarinoiden avausrunon sävelsi Fredrik Pacius, ja runoteoksella oli 1800-luvulla useitakin suomentajia.