Joskus on pärjättävä omillaan

Olen elämäni käännekohdassa. Omien vanhempieni ikääntyminen on tosiasia. Kuvitelma heidän ikuisesta maanpäällisestä olemassaolostaan ei olekaan totta. Asia, joka on aina ollut jollain tavalla pysyvää, ei olekaan sitä. Vielä tulee se päivä, kun minun on oikeasti pärjättävä omillani.

Maalia sutien ja seiniä mittaillen

Kevätvalo jos mikä on hyvä syy katsastella kodin nurkkia kriittisellä ilmeellä. Eikö vain jo alakin putkahdella mieleen yhtä jos toista remontoitavaa, kun kriittisin silmin tutkiskelee pirttiä niin sisältä kuin ulkoa.

Kallista kurkunkostuketta

Pyöräillessä vaanin haukan katsella lumesta paljastuvia pientareita. Kimaltaako lumen seassa jotain? Katseeni terästäytyy äärimmilleen aukeilla paikoilla. Peltojen kohdalla pyrin silmittelemään pajupusikoiden taaksekin, olisiko siellä jotain noukittavaa.

Ei autoliike mikään karkkikauppa ole

Mittavan lottovoiton rapsahdettua tililleni vaihdan oitis autoa. Menopelikseni valikoituu baijerilaisen moottoritehtaan taidonnäyte, jonka linjat ovat sulavat ja väri mustanpuhuva. Konepellin alla hyrisee enemmän hevosvoimia kuin suurimmassakaan suomalaisessa ravitallissa.

Korjaamon ja katsastuksen kombinaatio

Korjaamokäynnit ovat ojaan ajelun lisäksi se seikka, jota koetan vältellä autoillessa. Osaamistasoni eikä innostukseni riitä edes vinkkarin vaihtoon. Mutta onneksi on miehet! Hädän hetkellä löytyy aina apu maskuliinisemmasta sukupuolesta. Asioinkin siis varaosaliikkeissä, josta se pyyhkimenvaihtaja löytyy myymälän puolesta, jos tilanne on akuutti.

Lentääkö vai ei?

Aurinko, ranta ja palmut. Lämmin merituuli, joka kutittelee kasvoja ihan toisella tapaa kuin Liperin leveyksillä puhaltava talvinen tuisku. Ajatus lomaviikosta etelän lämmössä on mitä houkuttelevin: Ei raappaamista ja ankkajäähän jämähtäneitä tuulilaseja, palelevia sormia ja loputtomia vaatekerroksia. Vaan aurinkotuoleja, viipyileviä iltapäivän tunteja ja lasillinen kevyesti pirskahtelevaa viiniä.

Kilometrejä keräämässä

Kuluva talvi on suosinut hiihdon harrastajia. Pitkät pakkasjaksot jäivät onneksi esittäytymättä, ja lunta on piisannut suorastaan ruhtinaallisesti. Vaikka ladut ovat olleet välillä puista pudonneiden roskien vallassa, on uutta päällystettä tullut taivaalta kiitettävään tahtiin.

Käydään kylässä

Eteläsuomalaisilla se meni jo, keskisuomalaiset viettävät sitä parhaillaan, ja itäsuomalaisilla koululaisilla talviloma on vielä edessäpäin. Lomasesonki näkyy muuallakin kuin matkailu- ja vapaa-ajan palveluita tarjoavissa yrityksissä, sillä lomalla myös kyläillään.

Elämä on ihmisen parasta aikaa

Helmikuisena maanantaina Suomi hiljeni lukemaan lukemattomia uutisjuttuja Matti Nykäsen kuolemasta. Nelinkertaisen olympiavoittajan komeimpia ilmalentoja ja puhuttaneimpia mahalaskuja muisteltiin niin lehtien palstoilla kuin kahvipöytäkeskusteluissakin.

Ammatinvalinnasta

Mikä siusta tulee isona? Tähän kysymykseen muotoilin vastauksen viimeksi muutama päivä siten.