Näkymätöntä väestöä kyläteillä

Maaseutututkija, emeritusprofessori Pertti Rannikko on kehottanut tulkitsemaan maaseutua ja sen asujaimistoa uudella tavalla. 2000-luvun maaseutu on määriteltävä uudelleen. Maaseutukylissä, maaseudulla yleensäkin, on ”näkymätöntä väestöä”.

Vappu ja kesä tulevat

Ei se ihan tällä viikolla vielä vappu tule, mutta jo ensi keskiviikkona. Kesä tosin näyttää tulevan jo tällä viikolla. On aika epätavallista, että huhtikuun lopulla huidellaan jo kahdenkymmenen asteen tuntumassa.

Joskus on pärjättävä omillaan

Olen elämäni käännekohdassa. Omien vanhempieni ikääntyminen on tosiasia. Kuvitelma heidän ikuisesta maanpäällisestä olemassaolostaan ei olekaan totta. Asia, joka on aina ollut jollain tavalla pysyvää, ei olekaan sitä. Vielä tulee se päivä, kun minun on oikeasti pärjättävä omillani.

Kolme leivonnaista sitruunasta

Pääsiäisen perinteisiin leivonnaisiin kuuluvat sitruuna ja rahka. Molempia löytyy tämän jutun leivonnaisista. Sitruunasta valmistetaan lemon curdia eli paksua sitruunakiisseliä tai tahnaa. Se käy monenlaisiin leivonnaisiin.

Maalia sutien ja seiniä mittaillen

Kevätvalo jos mikä on hyvä syy katsastella kodin nurkkia kriittisellä ilmeellä. Eikö vain jo alakin putkahdella mieleen yhtä jos toista remontoitavaa, kun kriittisin silmin tutkiskelee pirttiä niin sisältä kuin ulkoa.

Kansanedustajat löytyvät naapureista

Uudessa pääsiäisen jälkeen kokoontuvassa eduskunnassa ei ole enää kansanedustajaa Liperistä ja Rääkkylästä. Liperiläinen Eero Reijonen ja rääkkyläläinen Kari Kulmala keskittyvät seuraavien vuosien aikana kotikuntiensa kunnallispolitiikkaan.

Vaalimietteitä

On siis kevät, kuljen Varpasalon rantaan. On vaalitkin. Arvelen tunnistavani kaksi henkilöstöryhmää, jotka ovat vaaleista mielissään. Toinen on grillimakkaroiden arvoketjun ihmiset – tuottajat ja myyjät. Kai myös logistiikkaketju.

Kallista kurkunkostuketta

Pyöräillessä vaanin haukan katsella lumesta paljastuvia pientareita. Kimaltaako lumen seassa jotain? Katseeni terästäytyy äärimmilleen aukeilla paikoilla. Peltojen kohdalla pyrin silmittelemään pajupusikoiden taaksekin, olisiko siellä jotain noukittavaa.

Kello viiden tee, englantilainen teehetki

Afternoon Tea, Suomessa usein kello viiden teeksi kutsuttu englantilainen traditio on virkistävä hetki lounaan ja myöhäisen illallisen välillä.

Muuttaminen on hauskaa

Tuhansia kannettuja kiloja, parikymmentä pahvilaatikkoa ja muutamia ärräpäitä sekä edelleen sekaisin oleva uusi toimistotila. Sitä kaikkea ja paljon muuta on Kotiseutu-uutisten toimituksen muutto. Tavarat ja työntekijät muuttivat kuun vaihteessa Keskustie kahdestakymmenestä kuutoseen saman tien varteen.