Kettunen kesämaisemissa

Kettusenakin tunnettu kirjailija Markus Kajo on viettänyt kesiään Liperissä jo nuorena poikana. Maanantaina 13. heinäkuuta 1992 ilmestyneessä Kotiseutu-uutisten numerossa haastateltu Kajo pohti omaa julkisuuden henkilön statustaan ja paikkakunnan houkuttelevuutta turistien silmin. Julkkispaineita hän ei Vaiviossa päin liikkuessaan ole tuntenut.

Amerikanvieraita Viinirannalla

Näin otsikoi 12. heinäkuuta 1968 ilmestynyt Kotiseutu-uutiset. Nelisenkymmentä vuotta aiemmin Amerikkaan lähtenyt Vilho Soini vieraili kotikonnuillaan Viinijärven Viinirannalla. 28-vuotiaana uudelle mantereelle suunnannut Soini perusti veneveistämön Torontoon, Kanadan Ontarioon. Vuonna 1955 hän perheineen ja veistämöineen muutti samassa provinssissa sijaitsevaan Barrien kaupunkiin. Amerikkaan lähdön syytä kysyttäessä puuseppä Soini vastasi seikkailunhalun: siihen aikaan oli muotia lähteä Suomesta pois.

Mökkiläistoimikunta aloitti toimintansa heinäkuussa 2004

Viisitoista vuotta sitten Liperissä aloitti toimintansa maakunnan ensimmäinen mökkiläistoimikunta. Vaalit pidettiin kahden Roukalahden kesäteatteriesityksen yhteydessä. Äänestää saivat kaikki täysi-ikäiset mökkiläiset ja äänioikeuttaan heistä käytti 147 henkilöä.

Vuoden kansanmusiikkiyhtyeitä Koivuniemessä

Vuonna 1989 Rääkkylän Koivuniemessä järjestetyn pelimannileirin kohokohtana oli kahtena edellisvuonna vuoden yhtyeinä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla palkittujen Alaspään veljesten ja Värttinän konsertti. Kanteleyhtye Alaspään veljekset oli valittu vuoden yhtyeeksi edellisvuoden kansanmusiikkijuhlilla ja moderneja elementtejä muun muassa soitinvalikoimansa myötä musiikkinsa sisällyttävä Värttinä puolestaan vuotta aiemmin.

Muistoja kampakeraamiselta ajalta

Puoli vuosisataa sitten ilmestyneen paikallislehden kannessa komeilee kuva aarteita etsivästä miestriosta. Opettaja Mauri Marienberg, maanviljelijä Yrjö Lamminsalo ja maisteri T. Björkman tutkivat, josko asbestikeramiikkaa löytyisi enemmänkin – neljäntenä kuvassa nähdään koululainen Mauri Lamminsalo, joka oli moisen löydöksen jo tehnyt.

Paikallislehtityön kiemuroista

”Syy ei aina ole meissä… nimittäin silloin, kun lehti jää tilaajalle tulematta”, kerrottiin Kotiseutu-uutisissa 9. kesäkuuta vuonna 1983.

Tavaratalon kautta kesästä nauttimaan

Kovin montaa tovia ei ole vierähtänyt siitä, kun toimituksen kahvipöydän ääressä edellisen kerran vaihdettiin ajatuksia paikallisista palveluista: Tuumattiin, miten mukava onkaan ostaa kuohuviiniä ja kuntosalipalveluita ihan omilta kulmilta.

Juttu taskuvarkaasta ja muita uutisia

Parikymmentä vuotta sitten, 24. toukokuuta vuonna 1999 Kotiseutu-uutisissa kerrottiin taskuvarkaan häärineen Liperin yläasteella.

Vuonna 1995 oli aihetta juhlaan

Kukapa ei vuotta 1995 muistaisi, voittihan Suomi tuolloin historiansa ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden. Kansa hiljentyi tv-vastaanottimien äärelle ihastelemaan Tupu-Hupu-Lupu –ketjuksi nimetyn trion edesottamuksia ja säntäsi villisti juhlien turuille ja toreille Tre Kronorin kaaduttua loppuottelussa.

Liperin nuoriso meloi, pyöräili ja steppasi

Nuorison mahdollisuudet harrastaa ovat edelleen ajankohtainen aihe, mutta ne ovat puhuttaneet myös vuonna 1989. Toukokuun 11. päivä ilmestyneessä paikallislehdessä kerrottiin Liperissä perinteisestä nuorisoviikosta.